KUD LIPOVCI


Datum: Torek, 23. September 2003 - Stran: PREKMURJE, PRLEKIJA, PODRAVJE


natisni 

Lipovci, Bodonci: Praznik buč pozdrav današnjemu prvemu jesenskemu dnevu
"Tikve" v Prekmurju odkritje jeseni
Med pobiranjem bučnih semen so lipovskim ljudskim pevkam podelili Gallusova priznanja - Bodonsko društvo kmečkih žena je izdalo brošurico z recepti in pripravilo bogato razstavo jedi iz buč

Minulo nedeljo so v Lipovcih (občina Beltinci) in Bodoncih (občina Puconci) pripravili prireditev z naslovom Pozdrav jeseni - praznik buč. Vera Bezjak je v imenu lipovskega pripravljalnega odbora zapisala, da "je buča pravo lepotno in dekorativno odkritje jeseni" in da "je bučno olje, ki mu pravijo zeleno zlato, varovalno živilo in vir zdrave prehrane". Darinka Vidonja, predsednica bodonskega društva kmečkih žena (DKŽ), pa je izrazila željo, da bi bila njihova gibanica iz buč, po domače ji pravijo tikvača, biba, repnjača ali idinjača, prepoznavna ne samo v nastajajočem krajinskem parku Goričko, ampak tudi drugod po domovini in čez mejo.

Lipovsko prireditev so povezali s podelitvijo Gallusovega priznanja skupini lipovskih ljudskih pevk, ki so lani slavile štiridesetletnico organiziranega delovanja. Za to so prejele posebno skupinsko jubilejno priznanje. Lipovske ljudske pevke so dobile jubilejno Gallusovo priznanje območne izpostave JSKD Murska Sobota, štiri  pevke: Marija Sraka, Regina Sraka, Kristina Forjan in Anika Sraka pa so dobile častno jubilejno Gallusovo značko.
. Organizatorji so pripravili šegav program s priložnostno razstavo buč in razglasitvijo naj kmetije oziroma naj domačije ter si zaželeli, da bi tako praznovanje jeseni postalo tradicionalno.


Vestnik -> kultura

 

Avtor: Milan Jerše, 02.10.2003

 


Gallusovo priznanje Regini Sraka

 

 


Ob nedavni prireditvi Praznik buč – pozdrav jeseni so v Lipovcih podelili tudi Gallusovo priznanje skupini ljudskih pevk, ki so lani slavile 40-letnico organiziranega delovanja. Gallusovo priznanje (*območne izpostave JSKD je v imenu skupine prevzela ena izmed ustanovnih članic) Zlate jubilejne Gallusove značke pa so prejele: Marija Sraka, Regina Sraka, Kristina Forjan in pozneje tudi Anika Sraka. *

 *popravil: Caki

 


Vestnik -> zadnja stran

 

Avtor: Milan Jerše, 02.10.2003

 


Praznik buč – pozdrav jeseni

 

 

 

 

 

FOTO: J. Z.

 

Krajevna skupnost Lipovci je skupaj s turističnim društvom prvič pripravila zanimivo prireditev z naslovom Praznik buč – pozdrav jeseni. Pri vaškem domu se je zbralo kar precej ljudi, ki so si z zanimanjem ogledali otvoritev razstave s kulturnim programom in izbiro največje buče, ki jo je pridelala Vera Bezjak (težka več kot 20 kg), obiskovalcem pa so ponujali razne kulinarične specialitete iz buč (pecivo, marmelado, semena in juhe). Lipovske ljudske pevke (na posnetku) so med pobiranjem semen iz buč veselo prepevale.
V programu Pozdrav jeseni je bila tudi razglasitev naj domačije in naj kmetije v KS Lipovci za leto 2003. Laskavi naslov sta si zaslužili domačija Stanka Rengea (z zetom Srako) in kmetija Jožeta Srake.

                                                                                                Branko Žunec