KUD LIPOVCI


ZAČETEK

Kontakt: Martina Zajc, vodja sekcije, tel.: 041 598 476

Poglej sliko

Ob dnevu starejših krajanov v Lipovcih.

V februarju leta 2003 smo se prvič odločili za kulturni maraton ob slovenskem kulturnem prazniku. Ob že uveljavljeni tradicionalni proslavi smo prvič pripravili tudi literarni večer z branjem poezije iz domačih logov oz. zpod peres naših, lipovskih ljudi.

Z zagotovostjo lahko potrdim, da smo s svojim delovanjem že dali pečat prireditvam v Lipovcih in smo danes prepoznavni ustvarjalci kulturnega in družabnega utripa v vasi. Pohvalo zaslužijo seveda vsi mladi, ki z velikim entuziazmom in voljo prihajajo na vaje, se vzpodbujajo pred nastopi, utrjujejo prijateljske vezi in na tak način kvalitetno preživijo svoj prosti čas, utrjujejo svojo samozavest in gradijo na pozitivni lastni samopodobi. Za njihov trud, čas in voljo si prav vsak zasluži pohvalo in zahvalo. Vabljeni pa tudi drugi osnovnošolci in srednješolci, ki imate željo recitirati, dramatizirati in nastopati, da se nam pridružite. Za vsakega se bo nekaj našlo.

   Cvetka Rengeo

IZ ZGODOVINE "Mladinske sekcije", ki je delovala od leta 2002 do jan. 2007, vodja je bila Renata Ficko. Sedaj deluje v sklopu Dramsko-recitatorske sekcije. 

Smo peščica mladostnikov, kapljica v morju naše krajevne skupnosti. S svojo razigranostjo dajemo pečat naši vasi.

16. novembra 2002 smo odigrali prvo gledališko igro z naslovom "Poslednja izpoved vdove Ančke" ki je bila odigrana v nabito polni dvorani vaškega doma Lipovci; scenarij in režija: Renata Ficko in Tanja Sraka.

Sodelovali so mladi igralci iz šestih krajevnih skupnosti beltinske občine: Tanja Sraka, Matjaž Kerman, Luka in Sašo Slavic, Mojca Jerebic, Mojca Tratnjek, Jernej Balažic, Leon Kuzma, Katja Erjavec, Robert Duh, Benjamin Lebar, Tadeja Sraka;
petje: Maja Balažic in Nataša Horvat.

Povezovali so nas prosti čas, zabava in prijateljstvo. Razmišljali smo tudi o društvu mladih. Lani smo sprejeli povabilo KUD Lipovci in ustanovili mladinsko sekcijo. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem mladim iz drugih krajevnih skupnosti, ki nas spodbujajo in nam pomagajo.

29. in 30. avgusta 2003 smo organizirali 1. FESTIVALČEK MLADIH USTVARJALCEV LIPOVCI 2003. Ustvarjali smo v likovni, gledališki, športni delavnici in v delavnici ročnih del. Sledile so karaoke. Mladi nadebudneži so zapeli kot mladi zvezdniki.

Natanko po letu dni je sledila druga gledališka igra "Popolna zmešnjava"; osnutek scenarija: Renata Ficko, dodani improvizirani prizori; IGRALCI: Luka in Sašo Slavic, Damjana in Tadeja Zver, Kaja Cigan, Nina Benčec, Janja in Bojan Žalik, Benjamin Horvat, Tanja Sraka, Renata Ficko, Janja in Anja Törnar.

Do sedaj sta bili izpeljani tudi dve pravljični in dve debatni srečanji.

Skupaj z dramsko-recitatorsko sekcijo smo pripravili 1. kulturni vikend ob obletnici smrti našega poeta Franceta Prešerna, ki postaja tradicionalna prireditev.

Naše mlado delo je prepuščeno domišljiji, ki je recept za uspešno delo. To lahko presodite sami, ko boste obiskali naše prireditve.

Poleg tega pa je tudi okolica tista, ki vzgaja človeka. Morda je prav to tisto, kar mladi potrebujemo. Potrebujemo vas, spoštovane krajanke in krajani, da nam stojite ob strani. Kar delamo mladi, je tudi vaša skrb. če je trud mladega človeka cenjen, mu to da še večji zagon.

Renata Ficko,

IZ ZGODOVINE Gledališke sekcije

Zametki dramske sekcije v Lipovcih imajo korenine v davni preteklosti. Okrog leta 1964, je skupina mladih lipovčarjev navduševala gledalce z gledališko igor "Trije ptički". Po pripovedovanju Jožefa Škafarja, so zraven njega nastopali še: pok. Avgust Erjavec, Štefan Erjavec in še kdo.

Leta 1978 pa je skupina lipovskih mladih uspešno nastopala na domačem in na drugih odrih okoliških krajev s komedijo Ščuke pa ni, ščuke pa ne. Igrali so: Maučec Nada, Mesarič Miran, pok. Milan Forjan, Janez Tratnjek, Franc Tivadar, Mirko Čerpnjak in še kdo..., v zakulisju pa je sodeloval tudi Ivan Zajc. Podrobnosti so v raziskovanju; več po raziskavi.

Gledališka sekcija  v sodelovanju z drugimi sekcijami pripravlja proslave v krajevni skupnosti Lipovci. Glavna aktivnost pa je seveda priprava in igranje gledaliških iger, v katerih sodelujejo amaterski igralci.

Ob dnevu deklet, žen in mater, sta bili v marcu 2004 s strani gledalcev nadvse prisrčno sprejeti igri:

"Mati", za katero je napisala scenarij Bernarda Cigan; v vlogi matere je igrala Martina Zajc, v vlogi hčerke pa Kaja Cigan in

 "Lepo je biti milijonarka", za katero je napisal scenarij Franc Cigan Caki; v glavnih vlogah sta igrala, Luka in Sašo Slavic, sodeloval je tudi Štefan Forjan Piči.

Leta 2013 je bila na prireditvi ob žensko-materinskem dnevu uprizorjena nova dramska igra, za katero je napisala scenarij Vera Bezjak; nastopajoči: Jože Škafar, Katica Mlinarič, Cveta Zelko, Vera Bezjak, Marija Jeneš, Renata Škafar in Janja Žalik. Glavna misel igre je bila, da lepota ženske ni v ličilih in oblekah, ampak v tem, kar nosi v srcu. Več o prireditvi na: http://sobotainfo.com/novice/ogled/18477/?s=rn

P.S. Gledališka sekcija je delovala organizirano v letu 2006 pod vodstvom Janje Žalik. V letu 2007 pa deluje pod okriljem Dramsko-recitatorske sekcije.

Dramska sekcija deluje pod okriljem KUD Lipovci organizirano od leta 2001 naprej. V njej sodelujejo osnovnošolci in srednješolci, po potrebi pa se vključujejo tudi drugi. Brez nas ne mine praktično noben kulturni dogodek v vasi. Tako smo aktivno sodelovali na vseh prireditvah, in sicer na proslavah ob kulturnem prazniku, materinskem dnevu, prireditvah za starejše krajane, ob obletnicah organiziranega delovanja Lipovskih ljudskih pevk, Moškega pevskega zbora Lipovci in podobno...aktivni smo pa tudi bili pri izdaji pesniške zbirke Rosenje v letu 2005, našega domačina Franca Cigana Cakija, kateri  je v letu 2011 izdal svojo 2. pesniško zbirko z naslovom Zavetje.