O ZBORU

Preberite nekaj besed o nas.

Simona

Zborovodkinja Simona Rožman Strnad je diplomirala na oddelku glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti Maribor iz zborovskega dirigiranja. V času študija in še nekaj let zatem je nabirala znanje tudi kot pevka in korepetitorka v zborih Carmine Slovenice. Jeseni leta 1992 je v Brežicah ustanovila mešani pevski zbor Viva. V času zaposlitve na Glasbeni šoli in Gimnaziji je vodila tudi otroški pevski zbor glasbene šole Brežice in dekliški pevski zbor na Gimnaziji Brežice. Sedaj je zaposlena kot vodja območne izpostave Brežice pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti.

Udeležila se je mnogih seminarjev in delavnic za zborovske dirigente, ki so jih vodili priznani strokovnjaki kot so Karmina Šilec, Andraž Hauptman, Gabor Hollerung, Gert Frischmuth, Garry Graden,…). Na 6. mednarodnem zborovskem tekmovanju "In canto sul Garda" 2001 v Rivi del Garda je prejela nagrado/štipendijo za najboljšega mladega zborovodjo tekmovanja. Z mešanim pevskim zborom Viva koncertira po Sloveniji in tujini ter se udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj. Avgusta 2007 je bila na pevskem tednu (singing week) Europa Cantat v Ljubljani asistentka v delavnici, ki jo jo vodil  priznani Gary Graden.

Mešani pevski zbor Viva je bil ustanovljen leta 1992 na pobudo zborovodkinje Simone Rožman Strnad. Zbor se vsako leto predstavi s svojim letnim koncertom v jesenskem času. Od leta 1997 se vsaki dve leti uspešno predstavljamo na slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem, za nami so tudi uspešna tekmovanja v Rivi del Garda(I), Novem Boru (CZ), Klaipedi (LT). V svoji kroniki imamo zapisana tudi različna gostovanja v Nemčiji, Kanadi, Italiji, Švici, Franciji, na Hrvaškem in tudi v Sloveniji. V svojem raznovrstnem delovanju smo tako navezali stike z mnogimi zbori doma, v zamejstvu in tujini.

Vivina skupinska fotka 2006

Repertoar zbora obsega bogat razpon glasbene literature od sakralnih skladb do priredb ljudskih pesmi in posvetnih umetnih pesmi iz najrazličnejših stilnih obdobij ter skladbe iz zborovske jazz pop literature.

Pestrost dogajanja v zboru pogojuje tudi raznovrstnost skladb, ki jih uvrščajo v svoje sporede koncertov. Težimo k temu, da vsako leto na zborov praznični dan – Vivin letni koncert – podarimo svojim poslušalcem nov, svež, drugačen program.

Delovanje v pretekli sezoni 2005/2006

Minula sezona je zbor zaznamovala z dogodki, ki so prav posebej zaznamovala in popestrila zborov življenjepis. Med njimi je udeležba na mednarodnem zborovskem tekmovanju Stasys Šimkus v Klaipedi v Litvi, kjer smo prejeli zlato priznanje in nagrado za najboljši mešani zbor tekmovanja ter si s tem zagotovili nastop v Grand Prixu.

Izvedli smo nekaj pomembnih nastopov v občini Brežice, župan pa je na novoletnem sprejemu podelil zboru in zborovodkinji plaketo Občine Brežice za razvoj zborovskega petja med mladimi in za dosežke zbora. Julija je zbor, v okviru koncertov stare glasbe Festivala Brežice, izvedel koncert z Baročnim orkestrom iz Bologne. Pod vodstvom dirigenta Paola Faldija smo izvedli Vivaldijev Magnificat in Glorio.

Vivina skupinska fotka Vivaldi

Sezono zaključujemo in hkrati začenjamo novo z letnim koncertom, oktobra 2006 v Viteški dvorani brežiškega gradu. Program koncerta je mozaik del slovenskih skladateljev.

V sezoni 2006/2007 je v Vivini zasedbi 40 pevcev in pevk, ki so po glasovih razporejeni tako:

sopran
Balon Berta
Hribar Irena
Ilc Katja
Jagrič Ines
Jurečič Smiljana
Kadivnik Tanja
Les Barbara
Mramor Antea
Rožman Kaja
Rožman Vlasta
alt
Černelič Lučka
Černelič-Krošelj Alenka
Đokič Lidija
Harapin Katrin
Hrastovšek Anja
Kovačič Naila
Kurajić Irena
Ogorevc Katja
Pevec Maša
Siter Ana Marija
Tokić Sabina
tenor
Ferenčak Filip
Ilc Rok
Kovačič Tomaž
Radkovič Karl
Slakonja Klemen
Turinek Janez
Urbanč Toni
Zupančič Aleksander
Žibert Franci
bas
Brezovšek Uroš
Ferenčak Filip
Hribar Toni
Križman David
Majzelj Jernej
Osojnik Tomislav
Piltaver Boštjan
Prah Andrej
Siter Tobija
Tokić Amir