ROMSKO DRUŠTVO ROMANO PRALIPE


VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE ZA BORBO PROTI DISKRIMINACIJI V SLOVENIJI

Seminar in delavnica za ustavno priznavanje manjšine je potekal v Rogaški Slatini od 1.07. do 2.07.2005, katerega so se udeležili veliki predstavniki iz tujine. Kordinator je bil prof. dr. Silvo Devetak, direktor ISKOMET-a ( Inštitut iz etnične in regionalne študije iz Maribora). Seminarja in delavnic se je udeležil tudi predsednik Romskega društva Romano Pralipe iz Maribora, gospod Fatmir Bećiri.

Na seminarju je bilo govora o delovanju predstavnikov iz tujine ter kako ukiniti boj proti diskriminaciji. Govora je bilo tudi o diskriminaciji v Republiki Sloveniji. Predstavnik Romov iz Maribora, gospod Fatmir Bećiri, je predstavil zadevo katero smatra za diskriminacijo Romov. Povedal je, da v Republiki Sloveniji živita dve vrsti Romov "avtohtoni in priseljeni" Romi. Priseljeni Romi živijo v širši okolici Slovenije in sicer v Mariboru, Velenju  in Ljubljani.

Predstavnik Romov iz Maribora, gospod Fatmir Bećiri se ne strinja z organi, ki jih imenujejo priseljeni, saj živijo v Republiki Sloveniji že več kot petdeset let. Želel je poudariti, da imajo že od otrok otroci svoje otroke, ki so rojeni v Sloveniji.

Želimo, da tudi nas "priseljene " Rome imenujejo in smatrajo kot avtohtone Rome.

Poglej sliko