VOKALNA SKUPINA VINIKA


Predstavitev
Vokalno skupino Vinika je leta 1994 ustanovila skupina briških deklet, ki jih je združevalo navdušenje nad zborovskim petjem. Izraz vinika v briškem narečju pomeni trta, s čimer so dekleta ubila dve muhi na en mah: trta je namreč zaščitni znak pokrajine, hkrati pa z močnimi koreninami simbolizira žensko moč, ki je že pregovorno značilna prav za Brike (za primer glej pesmi Iztoka Mlakarja).

Danes je iz dekliškega zbora  nastala 18-članska ženska skupina, ki jo odlikuje vokalna čistost in zlitost. Ta podatek ni naveden kar tako zaradi lepšega, ampak za njim stojijo trdni dokazi. Med vsemi dosežki  pa so dekleta najbolj ponosna na srebrno plaketo mesta Postojne, ki so jo prejela  v letu 2004 na Regijskem tekmovanju pevskih zborov in vokalnih skupin, ko so bila tudi proglašena za najboljšo vokalno skupino tekmovanja in prvega mesta med ženskimi zbori na mednarodnem tekmovanju v Azzanu Decimo (PN) v Italiji, 13. septembra 2008. 

Čeprav Vinikam priznanja godijo, jim še največ pomeni druženje s svojo zborovodjo prof. Franko Žgavec ob sredah zvečer. Takrat pozabijo na svoje delo, na svoje družine, na vse svoje obveznosti in se prepustijo tistemu, kar jih še po toliko letih povezuje - ljubezni do prepevanja.